4 tips voor magnesium voor een wielrenner

Magnesium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 enzym reacties in het lichaam. De belangrijkste zijn het produceren, transporteren, opslaan en gebruiken van energie. Vele aspecten van cel metabolisme wordt geregeld door magnesium, zoals DNA en RNA synthese, cel groei en cel reproductie. Magnesium regelt ook de elektrische stroom door de kilometers lange zenuwbanen. Bij een tekort aan magnesium heeft het lichaam minder controle over de zenuw werking. Dit kan krampen of spasmen veroorzaken in de spieren. Hieronder vind je meer tips voor wielrenners.

Ontspanning van de spieren tijdens het fietsen

Magnesium in combinatie met kalium geeft een optimale ontspanning van de spieren. Tijdens het sporten wordt er vocht uit de cellen onttrokken. Kalium zorgt terug voor de vochtbalans in de cellen en magnesium voor een normale spierprikkeling van zenuwen.

Verbetert tandbederf

Het eten van bars, gels en sportdrank tijdens het fietsen is een aanslag voor het tandglazuur. De snelle suikers gaan tijdens het verteerproces magnesium uit de reserves halen om de suikers te kunnen verteren. Als magnesium niet wordt aangevuld, krijgen we een deficiëntie. Magnesium deficiëntie zorgt voor een ongezonde balans tussen fosfor en calcium in het speeksel, die de tanden
bederft. Fosfor is ook een mineraal. Samen met calcium zorgt het voor stevigheid aan botten en tanden.

Verlicht bepaalde depressies

Gaan fietsen om je hoofd leeg te maken is één van de leukste vrije tijdsbesteding die er zijn. Maar het kan zijn dat je toch niet helemaal je hoofd er bij kan houden. Serotonine, die je een gelukkig gevoel geeft, is afhankelijk van magnesium. Een magnesium deficiënt brein is gevoelig voor allergenen, vreemde stoffen die in bijzondere gevallen symptomen kunnen veroorzaken die lijken op een psychische aandoening.

Je hebt het gevoel dat je niet vooruit geraakt op de fiets

Een vroeg symptoom van een magnesium te kort is vermoeidheid. Zoals in de intro vertelt is magnesium mee verantwoordelijk voor 300+ enzym reacties. Bij een te kort aan magnesium zijn tien tallen enzym systemen die slecht functioneren.

Hoeveel magnesium heb je dagelijks nodig?

Hoeveel magnesium je nodig hebt is per individu verschillend. Voor volwassene ligt het tussen 350-450mg. Magnesium uit onze voeding wordt niet allemaal geabsorbeerd door het lichaam. Daarom is het belangrijk om magnesium als supplement bij in te nemen.

Contra-indicaties zijn

  • Nierfalen: bij nierfalen is er een onvermogen om magnesium uit de nieren te verwijderen.
  • Lage rusthartslag: magnesium kan het hartritme nog extra gaan vertragen.
  • Darm-blockage: de hoofdweg voor eliminatie van oraal ingenomen magnesium is door de
    darmen.

Vraag raad aan een arts als je magnesium wil gebruiken als supplement.

Welk magnesium neem je nu het beste in?

Er bestaan verschillende vormen van magnesium om als supplement in te nemen. Je hebt organische en anorganische magnesium. De organische magnesium wordt het beste geabsorbeerd door het lichaam. Vormen van organische magnesium die het beste opnemen zijn:

  • Magnesium citraat
  • Magnesium glycinaat
  • Magnesium bisglycinaat
  • Magnesium tauraat